GASTRONOMIE
Španělská kuchyně se skládá hlavně z velkého množstvi ryb, mušlí, krevet, sepií, nebo chobotnic. Nikdy nechybí olivový olej, čerstvá zelenina, ovoce a víno.
Tapas bychom mohli česky označit jako chuťovky, které se servírují ke sklence piva, vína či sherry. Jedná se o něco malého k snědku, jako např. sušenou šunku, olivy, krokety, různé druhy klobás chorizo, smažené rybičky nebo smažené brambory patatas bravas.
Pierna de Cordero - skopová kýta.
Conejo con Cebolla - králík na cibuli.
Gazpacho - tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie a vždy příjemně osvěží. Její základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb.
Flan - dezert podobný pudingu.
Paella - typickým jídlem, které by neměl žádný návštěvník Španělska během své dovolené vynechat, je paella. Jedná se o směs rýže a kuřecího nebo vepřového masa, případně mořských plodů, s paprikou, česnekem a kořením. Vše se vaří ve vývaru z ryb a nakonec se přidá šafrán, který dává jídlu typickou žlutou barvu.
Sofrit Payes - různé druhy masa, osmažené brambory, česnek, petržel, různé druhy koření (paprika, pepř, hřebíček, bobkový list, šafrán, oregano).
Guisado de Pescado - dušené rybí maso.
Lechona - pečené selátko.
Caldo - rybí, masový nebo drůbeží vývar.
Gallo, rape, sirvia, salmonetes, merluza - nejoblíbenější mořské ryby.
Gambas - krevety.
Tumbet - zeleninový nákyp z brambor, lilku, cuket a paprik.
Arroz brut - "špinavá rýže" s kousky vepřového, kuřecího nebo králičího masa.
Gofio - podává se k různým jídlům namísto chleba. Vyrábí se z praženého pšeničného, kukuřičného nebo ječného zrní. Ačkoliv je běžnou součástí jídelníčku, zřídka si ho budete moci objednat v restauraci.
Mojo - jedná se o pikantní omáčku k masu a rybám.Skládá se z octa, olivového oleje, česneku, paprikových lusků, feferonek, soli, pepře, papriček, chilli, šafránu a kmínu. Na základě poměru a druhu koření vzniká její charakteristická příchuť a barva, nejznámější je mojo rojo (červená, pikantní) a mojo verde (zelená).
Papas arrugadas - brambory uvařené ve slupce ve velmi slané vodě. Skvěle chutnají s omáčkami mojo.
Sopa de pescado - rybí polévka s rýží a šafránem. Variace sopa de pescado se dělají z různých druhů ryb, mušlí, korýšů a zeleniny.
Potaje - jde o hustou zeleninovou polévku zpravidla ze sezonní zeleniny. Receptů je nepřeberně, proto málokdy ochutnáte stejné potaje.
Sangria - oblíbený španělský alkoholický nápoj, který příjemně osvěží za horkých dnů nebo zpříjemní večer s přáteli. Jedná se o nápoj z červeného vína, cukru, brandy a ovoce.
Palo - likér vyrobený na bázi svatojánského chleba.
Víno - nejznámější je červené víno z oblasti Binissalem a bílé víno z oblasti Levante.
Hierbas - likér z máty peprné, listů z pomerančovníku, bobkového listu, rozmarýnu, borovice, cukru a citronové kůry.